60 jaar Rotterdam The Hague Airport: aanjager nieuwe economie
Luchthaven focust op nieuwe economie, start-ups, duurzaamheid en sociaal ondernemen
Van Zestienhoven naar Rotterdam The Hague Airport; 60 jaar historie. De moderne regionale luchthaven is nu een aanjager van economische, maatschappelijke en sociale ontwikkeling in de de provincie Zuid-Holland.
Starend over de brede vensterbank ziet Ron Louwerse een traumahelikopter landen, een sliert toeristen die in een vliegtuig van Vueling stappen en de knalrode gevel van de Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de TU Delft. Het uitzicht van de nieuwe directeur van Rotterdam The Hague Airport – hij volgde de legendarische Roland Wondolleck op – is de leidraad voor het gesprek. Ron schetst hoe het vliegveld zich de komende 40 jaar moet ontwikkelen om in 2056 het eeuwfeest knallend te kunnen vieren. Sleutelwoorden: nieuwe economie, start-ups, duurzaamheid en sociaal ondernemen.
Indirecte werkgelegenheid
Eerst het nu. Elke dag landen en vertrekken er tientallen vliegtuigen en gaan ruim 2.000 mensen ‘op het veld’ aan het werk. Het met hekken omrande gebied levert werk op voor mensen met hoge, middelbare en lagere opleidingen. De directe werkgelegenheid is 2.500 banen. Daarnaast levert het vliegveld indirecte werkgelegenheid op. Het cateringbedrijf maakt broodjes, Shell zorgt voor kerosine. ,,De indirecte werkgelegenheid betreft bedrijven die zich in deze regio vestigen vanwege de goede vliegverbinding met de rest van Europa. Je moet dan denken aan internationale bedrijven die makkelijk naar hun vestigingen in Europa of naar klanten kunnen vliegen. Met partners als Rotterdam Partners en Den Haag Marketing maken we bedrijven duidelijk dat via Rotterdam The Hague Airport het achterland makkelijk en snel te bereiken is. Het is een belangrijk argument voor internationale ondernemingen om zich in dit gebied te vestigen.”
Bron en meer informatie: deondernemer.nl, John de Graaff, Thom Christiaanse en Eduard Voorn ism Rotterdam The Hague Airport, 18 oktober 2016