Buitenlandse starters bij MKB

Winkelen

De Kamer van Koophandel is erg tevreden over een internationale uitwisseling waarbij beginnende ondernemers meelopen met ervaren ondernemers in een ander land.

De Kamer van Koophandel is erg tevreden over een internationale uitwisseling waarbij beginnende ondernemers meelopen met ervaren ondernemers in een ander land. Vanuit Europa zijn 110 startende ondernemers in Nederland maandenlang te gast geweest bij ervaren mkb-ondernemers. 32 Nederlandse starters zijn naar het buitenland geweest. Volgens de Kamer van Koophandel houden de ervaren ondernemers vaak wat over aan de samenwerking, omdat na de uitwisseling ook nog wordt samengewerkt.

Spinazie in huis
Kolibrie Logistiek uit Krimpen a/d Lek heeft al enkele maanden de Italiaan Renato Reggiani te gast. Hij wil een product verkopen waardoor mensen in hun eigen huis groenten kunnen kweken. Ook in kantoren en op gebouwen wil hij planten laten groeien.

“Artisjokken, tomaten, spinazie, iedereen kan het makkelijk in zijn huis laten groeien met ons product”, zegt Reggiani. Hij zoekt nog een financier voor zijn bedrijf. Tijdens die zoektocht wil hij in Nederland meer leren over het logistieke gedeelte van zijn bedrijf.

“Ik wil leren hoe ik de producten bij consumenten kan krijgen en dan is Nederland, en vooral Rotterdam, een goede plek. Het ligt in het hart van Europa. In minder dan 12 uur kun je in alle landen zijn waar wij ons product willen verkopen.”

Kolibrie Logistiek hoopt zelf ook nog wat over te houden aan de uitwisseling. “Als het product een succes wordt, hopen wij er ook de vruchten van te plukken”, zegt eigenaar René Gouw. “Wij kunnen partner worden van elkaar. Dan gaan wij zijn producten uitleveren.”

Meer uitwisselingen
In Nederland kwam het project sinds vorig jaar op gang, maar vanuit de Europese Unie loopt het al sinds 2009. Europees zijn er al 2500 van dit soort uitwisselingen geweest, waarbij de Europese Commissie een beurs aan de startende ondernemer geeft. De komende jaren wordt het tempo van de uitwisselingen opgeschroefd. In 2020 moeten er 10.000 starters hebben meegelopen met ervaren ondernemers uit andere landen.

Bron: NOS, 13 augustus 2014

/ Geen categorie, Nieuwsberichten

Wij komen graag langs!

Voor kennismaking komen we graag bij u langs, Wilt u de nieuwsbrief ontvangen of geïnteresseerd om een bijeenkomst bij te wonen? Laat het ons weten. U kunt ook bellen met 06-14049910

Met vriendelijke groet,
Pieter van Egmond, voorzitter Rotterdams Ondernemersbelang