Cookie erbij?

Cookie erbij?

Cookie erbij?

Ten tijde van corona en alle gevolgen daarvan is er bij de meeste bedrijven weinig ruimte voor andere ogenschijnlijk minder belangrijke zaken. Zo ook de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

De AVG is een Europees geldende wet die bij ons in Nederland de Wet persoonsgegevens (Wbp) vervangt. Eigenlijk moeten we zeggen verving, de AVG is namelijk sinds mei 2018 van kracht. En hoewel er gecontroleerd en gehandhaafd wordt -met fikse boetes van dien- zal het leeuwendeel van alle bedrijven niet voldoen aan de wet.

Zelfs onze eigen belastingdienst voldoet nog niet doordat ze veel verouderde data nog niet hebben kunnen verwijderen. Uit onderzoek van de NOS naar trackingcookies bleken 1.300 van de 10.000 onderzochte bedrijven onrechtmatig cookies te plaatsen. Veel bedrijven hebben ook geen goed beeld van wat de wet precies inhoudt. Begrijpelijk, de wet is namelijk vrij ingewikkeld en aardig vaag.

De wet gaat over het rechtmatig omgaan met persoonsgegevens. De belangrijkste punten van de AVG kun je als volgt samenvatten: persoonsgegevens mogen alleen verzameld worden met een gerechtvaardigd doel, de manier en reden van verzameling en verwerking moet duidelijk gemakt worden, het moet duidelijk zijn wie de gegeven verwerkt en de gegevens moeten beveiligd zijn. Let op, hierbij valt er meer onder het begrip “persoonsgegevens” dan men in eerste instantie zou vermoeden. Zo vallen alle gegevens waarmee een mens (direct of indirect) kan worden aangewezen onder persoonsgegevens.

De AVG en ondernemers

De AVG heeft vergaande gevolgen, ook voor de kleine ondernemer. Stuur je bijvoorbeeld nieuwsbrieven naar klanten en contacten? Dan dienen deze specifiek toestemming hiervoor gegeven moeten hebben. Een simpele: “Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en de nieuwsbrief” volstaat daarbij niet. Ook als je gegevens via cookies bijhoudt voor analyse of advertenties dient hier expliciet toestemming voor gegeven te zijn. En zelfs iets simpels als een contactformulier waarin bezoekers hun naam en telefoonnummer achterlaten wordt gezien als het verzamelen van persoonsgegevens. Ergo: toestemming nodig en naar de privacyverklaring kunnen verwijzen. Wellicht begrijpt u waarom zo veel bedrijven de zaken nog niet op orde hebben.

Bij veel bedrijven is naast de privacyverklaring, het niet goed gesteld met de beveilig of zelfs de opzet van computersystemen. Zo kom ik vaak terecht bij bedrijven waar ik mij wel eens afvraag hoelang ze al gehackt zouden zijn zonder dat ze het weten. Jaarlijks hebben 26% van alle bedrijven te maken met een IT-veiligheidsincident. Het is dan ook overduidelijk dat de beveiliging vaak beter kan. Dit heeft Corona periode wel bewezen, zoals u overal leest. Hackers hebben al veel ellende veroorzaakt.

Wij (een van de oudste ICT bedrijven in Schiedam) hebben met ICT marketingbedrijf Envolutions samenwerking, een team van gespecialiseerde IT’ers en marketingexperts waarmee zij ondernemers een totaaloplossing bieden op het gebied van de AVG en de vereiste beveiliging. Heeft u interesse ik kom altijd graag langs en vertel meer over alle services en diensten en producten die we bieden.

Robert Jan de Heer
Account Manager Micros

010-2450333 | 06-51516250
robertjan@micros.nl

Micros Internetdiensten B.V.
Karel Doormanweg 5
3115 JD Schiedam

www.microsinternetdiensten.nl


Micros is lid van het Rotterdams Ondernemersbelang


/ Nieuwsberichten