De Nederlandse economie in 2020: ongekende krimp en groei

De Nederlandse economie in 2020: ongekende krimp en groei

De Nederlandse economie stond in 2020 als gevolg van de coronacrisis vooral in het teken van ongekende krimp en groei. Maar de groei was bij lange na niet sterk genoeg om de krimp teniet te doen, en ook de laatste maanden van het jaar zullen het tij niet keren. Het bruto binnenlands product (bbp) kromp in de eerste drie kwartalen van 2020 met 4,1 procent ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 2019, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Het was vooral de consument die debet was aan de krimp, doordat deze minder uitgaf. Dat was echter geen vrije keuze “door het beperken van de consumptiemogelijkheden door overheidsmaatregelen, zoals sluiting van horecagelegenheden”. Maar ook de investeringen daalden.

Vóór de uitbraak van de COVID-19-pandemie stond de Nederlandse economie er goed voor. Zo was de werkloosheid laag en waren de overheidsfinanciën op orde. Dat veranderde plotsklaps in maart. Er kwamen in het voorjaar en de zomer 150.000 werklozen bij. Met name jongeren waren de klos.


Bron en meer informatie: NU.nl, 29 december 2020


/ Nieuwsberichten

Wij komen graag langs!

Voor kennismaking komen we graag bij u langs, Wilt u de nieuwsbrief ontvangen of geïnteresseerd om een bijeenkomst bij te wonen? Laat het ons weten. U kunt ook bellen met 06-14049910

Met vriendelijke groet,
Pieter van Egmond, voorzitter Rotterdams Ondernemersbelang