De toekomst van de Winkelstraat: Over Pelgrimvaderskerk

De Oude of Pelgrimvaderskerk is te vinden aan de Aelbrechtskolk 20 in historisch Delfshaven in Rotterdam. De prachtige kerk is als Sint-Antoniuskapel gebouwd in 1417 en kwam in 1574 in protestantse handen terecht. De Pelgrimvaderskerk is internationaal bekend vanwege de Pelgrimvaders. In 1620 hebben de Pilgrim Fathers hier hun laatste dienst in Nederland gehouden voor zij naar Amerika vertrokken. In de Verenigde Staten is de kerk daarom ook bekend onder de naam ‘Pilgrim Father Church’.

Pelgrimvaderskerk Rotterdam Delfshaven

De groep was op zoek naar een nieuwe woonplaats waar de leden hun religie vrij konden uitoefenen en in staat waren volgens door hen zelf gestelde regels te leven. De groep had gebroken met de Engelse staatskerk omdat die volgens hen de reformatie niet ver genoeg had doorgezet. Voor het belijden van hun puriteinse idealen was niet veel ruimte in het Engeland van Jacobus I. Vanuit Engeland vertrokken zij daarom naar Amsterdam en reisden door naar Amsterdam. Daar voegden zij zich bij de Engelse vluchtelingen die al in Amsterdam woonden. Om niet betrokken te raken bij de twisten tussen deze vluchtelingen, besloten zij in 1609 naar Leiden te gaan, waar zij gedurende 11 jaar woonden.

Een groot aantal van hen besloot in 1620 om naar de Nieuwe Wereld te trekken; hun economische situatie in Leiden was niet rooskleurig en bovendien vonden ze de Nederlandse samenleving veel te libertijns. Ze waren bang dat hun gemeenschap zou worden vermengd met andere en zo zou verwateren. Minder dan de helft van de gemeenschap voer vanuit Delfshaven naar Southampton in het schip Speedwell, waar ze zich voegden bij een grotere groep separatisten. De twee groepen scheepten vervolgens samen in op de Mayflower en staken zo de Atlantische Oceaan over.

Een aantal beroemde nazaten van de mensen die de bootreis maakten:
Hugh Hefner – ‘Vader’ van de Playboy Magazine
Clint Eastwood – Acteur en regisseur
Richard Gere – Acteur
Katherine Hepburn – Actrice
Bing Crosby – Filmster en zanger
Orson Welles – acteur, film- en toneelregisseur en scenarioschrijver

John Adams – 2e president van de Verenigde Staten
John Quincy Adams – 6e president van de Verenigde Staten
Hannibal Hamlin – 15e president van de Verenigde Staten
Ulysses S Grant – 18e president van de Verenigde Staten
William Howard Taft – 27ste president van de Verenigde Staten
James A Garfield – 25ste president van de Verenigde Staten
Herbert Hoover – 31ste president van de Verenigde Staten
Franklin D Roosevelt – 32ste president van de Verenigde Staten
George Herbert Walker Bush – 41ste president van de Verenigde Staten
George W. Bush – 43ste president van de Verenigde Staten

In 1761 is de kerk ingrijpend verbouwd en kreeg een karakteristieke voorgevel in régencestijl en de voorgevel werd ook 3,5 meter verhoogd. De kerk is in 1958 grondig gerestaureerd. Na aankoop door de Stichting Oude Hollandse Kerken is de kerk in de laatste jaren van de vorige eeuw (afronding in 1998) gerestaureerd. Ook het Witte-orgel is toen hersteld. De belangrijkste bijzonderheden van de Oude Kerk zijn naast het orgel een 44 klokken tellend carillon, de rijk versierde preekstoel uit de 18de eeuw, het doophek, de glas-in-loodramen en de in oude stijl herstelde tuin. De belangrijkste gebruiker van de Oude of Pelgrimvaderskerk is nog steeds de Hervormde Gemeente Delfshaven.

Meer informatie over de Pelgrimskerk:
Pilgrimfatherschurch.org
De Hervormde gemeente Delfshaven
Stichting Oude Hollandse Kerken

Bron: Onder andere Wikipedia

Wij komen graag langs!

Voor kennismaking komen we graag bij u langs, Wilt u de nieuwsbrief ontvangen of geïnteresseerd om een bijeenkomst bij te wonen? Laat het ons weten. U kunt ook bellen met 06-14049910

Met vriendelijke groet,
Pieter van Egmond, voorzitter Rotterdams Ondernemersbelang