Economie groeit door, consumptie op hoogste niveau in 10 jaar

Economie-groeit-door

De Nederlandse economie groeit door, maar minder hard dan eerder dit jaar. In het derde kwartaal groeide de economie met 3 procent vergeleken met een jaar geleden. In het tweede kwartaal was er sprake van snellere groei, maar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was dat een uitzonderlijk sterk kwartaal.

De drie motoren van de economie draaien op volle toeren. Investeringen en export groeiden met 6 procent. De consumptie, de uitgaven en bestedingen door huishoudens, steeg met 2,5 procent en dat is de sterkste groei in 10 jaar. Het is het gevolg van meer werk, minder werkloosheid en dus stijgende inkomens. Het consumentenvertrouwen ligt op het hoogste niveau in meer dan 10 jaar.

Economische groei CBS
Ten opzichte van het vorige tweede kwartaal bedraagt de groei 0,4 procent. Vergeleken met de omringende landen, belangrijke handelspartners, zit Nederland qua groei in de middenmoot. Duitsland is koploper met 0,8 procent groei, gevolgd door Frankrijk 0,5 procent, het Verenigd Koninkrijk boekt 0,4 procent en België 0,3 procent groei.

Over de hele linie groeit de economie. Vooral de investeringen in woningen, vliegtuigen en personenauto’s nemen toe. Bedrijven schaffen meer machines en computers aan. En er wordt fors meer gebouwd.

“We gaan af op een groei van toch zeker 3 procent voor 2017 en dat is uitstekend. Het is de hoogste groei sinds de crisis”, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS.

/ Nieuwsberichten

Wij komen graag langs!

Voor kennismaking komen we graag bij u langs, Wilt u de nieuwsbrief ontvangen of geïnteresseerd om een bijeenkomst bij te wonen? Laat het ons weten. U kunt ook bellen met 06-14049910

Met vriendelijke groet,
Pieter van Egmond, voorzitter Rotterdams Ondernemersbelang