Energiebesparing- en efficiëntie: de regels worden steeds strenger, maar waar start je?

Energiebesparing- en efficiëntie

Energiebesparing- en efficiëntie: de regels worden steeds strenger, maar waar start je?

MJA3, EED, EPBD, het Activiteitenbesluit milieubeheer: het is slechts een greep uit de regelingen die er momenteel bestaan op het gebied van energiebesparing en -efficiëntie voor het bedrijfsleven. Eén ding staat vast: organisaties moeten zowel nu als in de toekomst verplicht besparen op energie. De wirwar aan regels zorgt echter voor onduidelijkheid, merkt Engie Services op: bedrijven willen wel aan de slag, maar weten niet waar ze moeten beginnen. De technisch dienstverlener biedt daarom een helpende hand.

Een voorbeeld van wetgeving waar bedrijven in de toekomst aan moeten voldoen, vinden we in de hoek van energielabels. Kantoorpanden met een oppervlak van meer dan honderd vierkante meter moeten vanaf 2023 energielabel C of hoger hebben. Panden die daar tegen die tijd niet aan voldoen, mogen niet meer gebruikt worden. In 2030 moet het energielabel zelfs opgekrikt zijn naar A.

Hier kan een gemiddeld MKB-bedrijf al in een valkuil trappen, stelt Bart-Jan Freriks, algemeen directeur Engie Services West. “Veel bedrijven leven in de veronderstelling dat hun pand al energielabel C heeft. Misschien is dat ook wel zo, als je puur en alleen kijkt naar de kwaliteit van het gebouw en de installaties in het gebouw. Energielabels gaan echter ook om het energieverbruik van een pand. Wij merken op dat in 80 procent van de gevallen de installaties in het gebouw niet draaien zoals je zou mogen verwachten, waardoor het gebouw als geheel energetisch ondermaats presteert. Maar als een ondernemer op papier heeft staan dat zijn of haar pand energielabel C heeft, kan ik me goed voorstellen dat je denkt dat je goed zit.”

Bron en meer informatie: duurzaamheidsleven.nl, 19 maart 2018

Energiebesparing- en efficiëntie

/ Nieuwsberichten

Wij komen graag langs!

Voor kennismaking komen we graag bij u langs, Wilt u de nieuwsbrief ontvangen of geïnteresseerd om een bijeenkomst bij te wonen? Laat het ons weten. U kunt ook bellen met 06-14049910

Met vriendelijke groet,
Pieter van Egmond, voorzitter Rotterdams Ondernemersbelang