Geen bijtelling op je auto: 8 gouden tips

Geen bijtelling op je auto: 8 gouden tips

Slimme manieren om minder of geen bijtelling te betalen

Geen enkele ondernemer wordt blij van bijtelling. Maar als je een auto van de zaak hebt ontkom je er meestal niet aan. Of…? Wat zijn manieren om geen bijtelling voor je auto te hoeven betalen? Dit artikel bevat geen bijtelling-trucjes, maar wel handige tips waar je je voordeel mee kunt doen.

Hoe zit het ook alweer met bijtelling? Het is heel eenvoudig: als je een auto van de zaak hebt en die auto ook privé gebruikt (meer dan 500 kilometer per jaar), dan krijgt je te maken met bijtelling. De fiscale bijtelling kan bij nieuwe auto’s flink oplopen: je moet rekening houden met tot wel 22% fiscale bijtelling over de nieuwwaarde van de auto. Dat geldt ook voor bestelauto’s.

Wanneer heb je geen bijtelling op een auto van de zaak? Hieronder zetten we een aantal tips waarmee je bijtelling kunt voorkomen of waarmee je minder bijtelling hoeft te betalen.


Tip 1: Rijd helemaal zakelijk en betaal geen bijtelling
Je kunt bijtelling voorkomen door niet meer dan 500 privékilometers per kalenderjaar in je zakelijke auto te rijden. Anders gezegd: je hoeft geen bijtelling te gebruiken als je de auto (bijna) helemaal zakelijk rijdt. Hier moet je de Belastingdienst dan wel een nauwkeurige verantwoording van geven. Dit doe je met een kloppende rittenregistratie.

Natuurlijk moet een rittenregistratie aan bepaalde voorwaarden voldoen. De registratie moet bijvoorbeeld sluitend zijn en alle gevraagde informatie bevatten. Maar als je je aan de regels houdt, hoef je geen bijtelling te betalen. En dat scheelt een smak geld!

Een kleine waarschuwing: je hoeft alleen geen bijtelling te betalen als je onder die magische 500 kilometergrens blijft. Dus als je aan het eind van het jaar per ongeluk toch over die grens gaat, dan betaal je alsnog de volle mep aan bijtelling.


Tip 2: Bestelauto uitsluitend zakelijk gebruik
Gebruik je een bestelauto uitsluitend zakelijk en wil je geen bijtelling betalen? Dan is er een vereenvoudigde regeling. Je kunt bij de Belastingdienst een verklaring ‘Uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ indienen. Je hoeft dan geen rittenregistratie bij te houden en je betaalt geen bijtelling.

De Belastingdienst kan aan de hand van controles nagaan of het gebruik van je bestelauto inderdaad puur zakelijk is. Ze kunnen daarbij gebruikmaken van onder andere flitspalen en digitale gegevens van andere partijen, zoals tankstations.

Je betaalt geen bijtelling voor je bestelauto zolang je deze verklaring niet ingetrokken hebt. Zodra er iets verandert, heb je meldingsplicht en kun je de verklaring intrekken.


Tip 3: Duurzaam rijden: minder bijtelling
De tijd dat je geen bijtelling hoeft te betalen als je elektrisch rijdt, is voorbij. Maar je krijgt nog steeds wel korting op de bijtelling als je een auto op waterstof of zonnecellen rijdt die aan de voorwaarden voldoet. Dat komt neer op volledig vrij van CO2-uitstoot. In plaats van 22% betaal je dan ‘slechts’ 16% bijtelling. Dat geeft emissieloos rijden een nog fijner gevoel!

Omdat duurzaam rijden voor zakelijke rijders de norm gaat worden, zal het voordeel op duurzaam zakelijk rijden uiteindelijk wegvallen. In 2026 is de bijtelling voor een duurzame auto ook 22%.


Bron en meer informatie: Geen bijtelling op je auto: 8 gouden tips, mkbservicedesk.nl, Job Jansen, 1 augustus 2022


/ Nieuwsberichten

Wij komen graag langs!

Voor kennismaking komen we graag bij u langs, Wilt u de nieuwsbrief ontvangen of geïnteresseerd om een bijeenkomst bij te wonen? Laat het ons weten. U kunt ook bellen met 06-14049910

Met vriendelijke groet,
Pieter van Egmond, voorzitter Rotterdams Ondernemersbelang