Gemeenten volop in transitie naar circulaire economie

Circulaire economie

Circulaire economie staat bij negentig procent van de gemeenten op de agenda. Koplopers zoals Amsterdam, Rotterdam en Haarlem hebben hier zelfs al een specifieke visie op ontwikkeld. De grootste groep is hier echter nog volop mee bezig. Voor het nieuwe kabinet ligt er de taak om concrete invulling te geven aan de ambitie van Nederland Circulair in 2050.

Dat zijn de uitkomsten van een peiling van adviesbureau Schuttelaar & Partners onder honderd van de 338 uitgenodigde Nederlandse gemeenten.

Visie
Zo’n veertien procent van de gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Haarlem, heeft al een specifieke circulaire visie ontwikkeld. Bij driekwart van de deelnemende gemeenten is het thema ondergebracht bij verschillende beleidsterreinen zoals afvalbeleid, verantwoord inkopen en klimaatbeleid.

Partijen bij elkaar
Volgens de peiling zijn er verschillende ideeën over wie de kartrekker is in de transitie naar een circulaire economie. Zo vindt 31 procent van de deelnemende gemeenten dat de Rijksoverheid die rol vervult, terwijl 22 procent vindt dat de taak bij de gemeenten zelf ligt. Daarnaast is 15 procent van mening dat het bedrijfsleven aan zet is. Het adviesbureau stelt dan ook dat het belangrijk is om de verschillende partijen bij elkaar te brengen om de overgang naar een circulaire economie te realiseren.

Bron en meer informatie: Gemeente.nu, 19 oktober 2017

/ Nieuwsberichten

Wij komen graag langs!

Voor kennismaking komen we graag bij u langs, Wilt u de nieuwsbrief ontvangen of geïnteresseerd om een bijeenkomst bij te wonen? Laat het ons weten. U kunt ook bellen met 06-14049910

Met vriendelijke groet,
Pieter van Egmond, voorzitter Rotterdams Ondernemersbelang