“Groene waterstof heeft de toekomst, maar timing is cruciaal”

Groene waterstof heeft de toekomst

Het wordt een iconisch project. BP, Nouryon en Havenbedrijf Rotterdam onderzoeken de haalbaarheid van een waterelektrolyse-installatie van 250 megawatt voor de productie van maximaal 45.000 ton groene waterstof per jaar.

Dat zou de grootste van Europa worden. Ruben Beens (BP) en Marcel Galjee (Nouryon) vertellen over de totstandkoming en mogelijkheden van de centrale.

De opzet is dat Nouryon de installatie, die op het terrein van BP komt, gaat bouwen en exploiteren. Havenbedrijf Rotterdam gaat de lokale infrastructuur faciliteren en onderzoekt opties voor verdere ontwikkeling van een groene waterstofhub in het gebied. BP wordt afnemer. De partners willen in 2022 een definitieve investeringsbeslissing nemen. Het idee voor de centrale ontstond doordat Ruben Beens en Marcel Galjee elkaar goed leerden kennen tijdens de overleggen over het Klimaatakkoord. “Bovendien zijn wij beiden ambassadeur voor de LOC Groene Waterstof van Deltalinqs Climate Program”, zegt Ruben Beens. “We kunnen hierdoor ook zelf allebei flink verduurzamen.”

Fysiek verbonden
Marcel Galjee is het daarmee eens. “De industrie, zeker die in Rotterdam, is zo nauw met elkaar verbonden dat geen enkel bedrijf op zichzelf staat. Vaak zijn de bedrijven zelfs fysiek met elkaar verbonden. Het ligt dus voor de hand dat we samen naar oplossingen zoeken voor het klimaatprobleem. Nouryon ziet een grote rol voor groene waterstof weggelegd in de energietransitie en wil daar zelf ook een leidende rol in spelen. Het project met BP is daar een mooi voorbeeld van, waarin we gezamenlijk bouwen aan een nieuwe keten en verduurzaming. Het stelt BP in staat zijn productieproces te verbeteren en de productkwaliteit te verhogen.”

Bron en lees verder op: www.deltalinqs.nl


Groene waterstof heeft de toekomst


/ Nieuwsberichten

Wij komen graag langs!

Voor kennismaking komen we graag bij u langs, Wilt u de nieuwsbrief ontvangen of geïnteresseerd om een bijeenkomst bij te wonen? Laat het ons weten. U kunt ook bellen met 06-14049910

Met vriendelijke groet,
Pieter van Egmond, voorzitter Rotterdams Ondernemersbelang