Het ROB, economie en de Rotterdamse verkiezingsprogramma’s
Het Rotterdams Ondernemersbelang heeft vorig jaar in overleg met zijn leden een politieke agenda (zie hier->>>) opgesteld en hiermee de diverse politieke partijen in de gemeenteraad benaderd. Nu hebben wij de verkiezingsprogramma’s van de partijen die meedoen aan de verkiezingen van de gemeenteraad 2018 van Rotterdam onder de loep genomen. Wij hebben onze eigen agenda gelegd naast die van de politieke partijen. Bij deze een beschouwing en een aantal opmerkingen aangaande deze programma’s.
Het eerste wat ons opviel is dat over het algemeen de programma’s weinig concreet zijn. Er staan vele goede voornemens in, maar hoe die vervulling moeten gaan, wat dat zou gaan kosten, wie dat moet gaan betalen en ten koste van wat dit gaat wordt er in vele gevallen niet bij vermeld. Over het algemeen komt het MKB er maar karig vanaf. Geroemd als banenmotor door de partijen, maar verder weinig feitelijke voorstellen over hoe het MKB verder ondersteund kan worden. Met de erfpacht is het nog ernstiger gesteld. Ondanks alle aandacht die wij als ROB voor dit onderwerp hebben gevraagd en met hen hebben besproken, is het slechts benoemd door één partij.
Wij hebben de verkiezingsprogramma’s van de eerste tien lijsten bekeken. Vij sommige partijen blijkt ondernemen en economie nauwelijks een onderwerp. Voor het overige is het beeld wisselend. Vier partijen springen er uit met een serieuze economie paragraaf waarin ook delen van de agenda van het ROB terugkomen.
Als eerste de VVD. Het programma van deze partij sluit het meest aan op de agenda van het ROB. Denk hierbij aan onderwerpen als meer vrijheid om te ondernemen, bereikbaarheid en het toestaan van meer vliegbewegingen op het vliegveld.
Al tweede Leefbaar Rotterdam. Naast het feit dat wij de afgelopen jaren goed hebben kunnen samenwerken met wethouder Struijvenberg (van Leefbaar Rotterdam), is ook het programma ondernemersvriendelijk. Zo pleit Leefbaar Rotterdam onder andere voor lagere lasten en meer inkoop door de gemeente bij lokale ondernemers, iets waar het ROB al tijden voor ijvert.
Ex aequo op drie volgen het CDA en de Christen Unie/SGP. Zo pleit het CDA voor een stevige uitbreiding van de P&R voorzieningen en zet zij in op Bedrijven InvesteringsZones (BIZ), beide belangrijke punten uit onze politieke agenda. Bij de Christen Unie / SGP valt op dat zij nadrukkelijk overleg met winkeliers hoog in het vaandel hebben staan. Ook wil deze partij initiatief nemen om de organisatiegraad van ondernemers te verhogen, een lang gekoesterde wens van het ROB.
Hoewel er dus best een aantal partijen is dat het onderwerp economie en ondernemen serieus neemt, is de gemiddelde score volgens het ROB onder de maat. Dit betekent dat het bestuur het als opdracht ziet om gedurernde de formatieperiode, en daarna, stevig te blijven lobbyen om de belangen van ondernemend Rotterdam op de agenda te houden in de stad.
U kunt dus rekenen op het ROB. Wij wensen u wijsheid toe, woensdag.