Historie

Informatie over de rijke historie van het Rotterdams Ondernemers Belang.

Lees hier alles over het ontstaan van
het Rotterdams Ondernemers Belang

In 1897 werd de Handelsvereniging Rotterdam als belangenorganisatie voor ondernemers opgericht. In 1899 volgde de oprichting van de ondernemersbelangenorganisatie Winkeliers en handelsbelangen. Nieuwe ontwikkelingen waren aanleiding voor het oprichten van nieuwe organisaties, waarna door te fuseren de krachten weer werden gebundeld.

Uit één van die fusies ontstond, bijna een eeuw later in 1989, de Rotterdamse Ondernemersorganisatie/Handel en Nijverheid, afgekort ROO/HN. Deze organisatie vertegenwoordigde vooral Rotterdamse dienstverleners en winkeliers. Aandachtspunten hierbij waren de ondernemersbelangen.

Bijvoorbeeld, parkeerproblemen en overlast van publieke werken. Daarnaast was het uitwisselen van ervaringen tussen verschillende soorten dienstverleners een focus.

BOR

Intussen was in 1978 de Belangengroep Ondernemingen Rotterdam-Rijnmond gevormd, afgekort BOR. Deze organisatie koos het hele Rijnmondgebied als werkterrein en vertegenwoordigde vooral de belangen van de bedrijven die op industrieterreinen waren gevestigd. De aanleiding van het oprichten van de BOR was het probleem dat samenhing met de locaties, namelijk erfpacht. Later zijn soortgelijke problemen opgepakt zoals WOZ-OZB en parkmanagement.

De ROO/HN en de BOR onderhielden in de loop van de jaren regelmatig contact, aangezien beide belangenbehartiging van ondernemers nastreefden.

Daarbij bleek dat het ledenbestand van de beide verenigingen sterk complementair was, zowel territoriaal als professioneel. Hetzelfde gold voor de organisatie van de beide verenigingen. De BOR-organisatie beschikt over veel expertise op adviesgebied, terwijl de ROO/HN over veel expertise beschikt wat betreft communicatie en het opzetten van evenementen. Beide verenigingen hadden een gezamenlijk uitgangspunt: ‘voor de leden en door de leden’. De complementariteit van de beide verenigingen bood veel meerwaarde aan de ondernemers in Rotterdam.

Fusie BOR en ROO/HH

Om deze meerwaarde beter te benutten is het idee om te fuseren gerezen. Beide besturen hebben een aantal jaren de tijd genomen om het proces in goede banen te leiden. Naast overleg op bestuurlijk niveau, kwamen er ook gezamenlijke evenementen zodat de leden elkaar konden leren kennen. Op 31 augustus 2010 werd de knoop doorgehakt en in een gelijktijdige ledenvergaderingen van de BOR en de ROO/HN is het besluit om te fuseren vastgesteld. Hierbij is er gekozen voor een nieuwe korte en krachtige naam: ROB (Rotterdams Ondernemers Belang). Op woensdagavond 22 september werd tijdens de Vakbeurs Jonge Ondernemingen (VJO) in het WTC de nieuwe ondernemersorganisatie succesvol geïntroduceerd. Veel ondernemers hebben zich laten inspireren door ‘Toe aan een nieuw geluid’ en zijn lid geworden van het ROB.

Is het ROB wat voor u? Schrijf u in!

Vul ons contactformulier in op onze contactpagina en wordt lid van het Rotterdams Ondernemers Belang

shadow

Wij komen graag langs!

Voor kennismaking komen we graag bij u langs, Wilt u de nieuwsbrief ontvangen of geïnteresseerd om een bijeenkomst bij te wonen? Laat het ons weten. U kunt ook bellen met 06-14049910

Met vriendelijke groet,
Pieter van Egmond, voorzitter Rotterdams Ondernemersbelang