Impact Prinsjesdag 2021 op MKB

Prinsjesdag 2022: de belangrijkste maatregelen op een rij

Op Prinsjesdag 2021 werden een aantal wetswijzigingen aangekondigd. Wat zijn de gevolgen voor ondernemers met personeel? Bekijk de belangrijkste aanpassingen voor werkgevers in het MKB.

Wijzigingen Prinsjesdag 2021:

1. Thuiswerkvergoeding belastingvrij
2. Meer Milieu-investeringsaftrek (MIA)
3. Personeels­tekort blijft
4. Belastingontwijking aangepakt
5. Makkelijker betalen in aandelen
6. Verrekening vennootschapsbelasting
7. Vrije ruimte WKR weer omlaag
8. Zelfstandigenaftrek blijft dalen

Meer wetswijzigingen in 2022
Er is nog geen nieuw kabinet, maar traditiegetrouw werd op Prinsjesdag wel een troonrede gehouden en de begroting (miljoenennota 2022) gepresenteerd. Wat zijn de belangrijkste veranderingen voor jou als ondernemer met personeel?

1. Thuiswerkvergoeding belastingvrij

Vanaf 1 januari 2022 mag je werknemers die thuiswerken een onbelaste vergoeding geven van maximaal 2 euro per dag. Ook als werknemers een deel van de dag thuiswerken mag je ze 2 euro belastingvrij geven.

Met deze thuiswerkkostenvergoeding kun je de extra uitgaven van thuiswerkers compenseren. Zoals kosten voor water en elektriciteit, verwarming, toiletpapier, koffie en thee.

Je hoeft dus geen loonheffing te betalen over deze thuiswerkvergoeding.

Thuiswerkvergoeding óf reiskostenvergoeding
De onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer blijft ook bestaan. Deze vergoeding is maximaal 0,19 euro per kilometer. Als werkgever moet je kiezen welke van de twee vergoedingen je toepast: óf de thuiswerkkostenvergoeding, óf de reiskostenvergoeding.

Je mag met je werknemer afspraken maken over een vaste vergoeding op basis van zijn thuiswerkdagen per week. Dan hoef je niet per werkdag bij te houden welke vergoeding je geeft.

De vaste vergoeding hoef je niet direct aan te passen als je werknemer een dagje meer of minder thuiswerkt. Pas als dit structureel is, pas je de vaste vergoeding aan.

Vergoeding thuiswerkplek
Voor het inrichten van een thuiswerkplek mag je als werkgever al een onbelaste vergoeding geven. De kosten voor een bureaustoel, een computer of een telefoon kun je vergoeden via gerichte vrijstellingen binnen de werkkostenregeling (WKR).

2. Meer Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Je kunt vanaf 2022 extra voordelig investeren in innovatieve milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. De steunpercentages van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) worden namelijk verhoogd.

Bedrijven kunnen hierdoor meer kosten van hun fiscale winst aftrekken. De percentages worden vanaf 1 januari 2022 verhoogd van 13,5%, 27% en 36% naar 27%, 36% en 45%.


Bron en meer informatie: www.ondernemenmetpersoneel.nl


/ Nieuwsberichten

Wij komen graag langs!

Voor kennismaking komen we graag bij u langs, Wilt u de nieuwsbrief ontvangen of geïnteresseerd om een bijeenkomst bij te wonen? Laat het ons weten. U kunt ook bellen met 06-14049910

Met vriendelijke groet,
Pieter van Egmond, voorzitter Rotterdams Ondernemersbelang