In 50 jaar tijd niet voorgekomen: meer vacatures dan werklozen

Meer vacatures dan werklozen

De spanning op de arbeidsmarkt is ongekend hoog: er zijn meer vacatures dan werklozen. “Dit hebben we in 50 jaar niet gezien”, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Tegenover 100 werklozen stonden 106 openstaande vacatures in het tweede kwartaal van 2021. Dat wordt een krappe arbeidsmarkt genoemd. Voor werkgevers is het lastiger om personeel te vinden. In het tweede kwartaal ging onder andere de horeca weer geleidelijk open, werd de avondklok afgeschaft en ontving de culturele sector weer bezoekers.

De spanning op de arbeidsmarkt nam in het eerste kwartaal van dit jaar al toe, waarbij het aantal vacatures per 100 werklozen opliep van 57 naar 73. Het laatste record werd gemeten in het tweede kwartaal van 2019, toen er 93 vacatures open stonden per 100 werklozen.

Ook waren er in absolute getallen nog nooit zoveel openstaande vacatures in Nederland: in het tweede kwartaal ging het om meer dan 300.000 vacatures. Aan het begin van de coronacrisis nam het aantal vacatures af, maar vanaf het tweede kwartaal van 2020 nam het aantal open werkplekken weer toe.

Lees meer: In 50 jaar tijd niet voorgekomen: meer vacatures dan werklozen, 17 augustus 2021

/ Nieuwsberichten

Wij komen graag langs!

Voor kennismaking komen we graag bij u langs, Wilt u de nieuwsbrief ontvangen of geïnteresseerd om een bijeenkomst bij te wonen? Laat het ons weten. U kunt ook bellen met 06-14049910

Met vriendelijke groet,
Pieter van Egmond, voorzitter Rotterdams Ondernemersbelang