Linker rijtje: bemiddelen in geschillen door Hof van Bemiddelaars

LINKER RIJTJE
Max Cleeff

Nu het voetbal overal in Europa weer is begonnen lees ik met belangstelling over de verrichtingen van de binnen- en buitenlandse clubs in de media. In Europees verband doen de Nederlandse deelnemende clubs het goed. Bij de vaderlandse voetbalcompetitie draait het vooral om het ‘linker rijtje’ in de ranglijst. Enige associatie met het aangeven van verschillen tussen een bemiddelaar en een mediator krijgt in mijn ogen gestalte bij het zien van een linker rijtje in relatie tot de werkzaamheden van beide personen.

Het linker rijtje refereert aan de bovenste helft van de ranglijst, die op tv vaak in twee kolommen wordt weergegeven. Wanneer je de naam van je favoriete club ziet staan in het linker rijtje geeft je dat als supporter een trots gevoel. Het schept vertrouwen en het biedt een reële kans op de topposities in de competitie.

Door veelvuldig gebruik destijds door sportverslaggever Mart Smeets is de betekenis van het linker rijtje verruimd en een begrip geworden. Inmiddels staat het ‘linker rijtje’ in de lijst van uitdrukkingen en gezegden uit het sportcommentaar. Toen ik me verdiepte in de verschillen tussen een bemiddelaar en een mediator komt het hierop neer dat in geval dat overleg goed is, maar bemiddeling beter en verstandiger. Een bemiddelaar onderscheidt zich door buiten de bestaande kaders te denken en door te gaan waar andere partijen geen uitweg meer zien.


Linker rijtje


Met deze aparte en unieke kijk op zaken en geschillen en met de nodige expertise realiseert een bedrijf als het Hof van Bemiddelaars in Terneuzen mogelijkheden die voor partijen voorheen ondenkbaar waren. Relevante dossierkennis, doortastend inzicht en doelgericht handelen staan borg voor de aanpak van deze specialisten. Zo is door bemiddeling een fraudezaak, waarbij een ondernemer werd opgelicht door valsheid in geschrifte, succesvol opgelost waarbij de financiële fraude volledig werd terugbetaald. Ik kan u verzekeren dat het hierbij om een fors geldbedrag ging.

In het linker rijtje wordt duidelijk dat actieve bemiddeling het wint van passieve bemiddeling. Dat er hoor en wederhoor plaatsvindt en partijen apart spreken. Wat ook als belangrijk geldt is dat de bemiddelaar toegelaten wordt en bruikbaar is bij een rechtsgang.

Je staat er als ondernemer in eerste instantie bij een geschil of fraude alleen voor. Gericht handelen is dan noodzaak. Met de wetenschap uit het linker rijtje weet je je optimaal gesteund en verzekerd van de doelgerichte aanpak. Het verschil met het linker rijtje in de ranglijst bij de voetbalcompetitie ten opzichte van het rijtje zoals beschreven bij het verschil tussen een bemiddelaar en een mediator zit natuurlijk in het feit dat de kampioen uit het linker rijtje komt. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat een voetbalscheidsrechter ook meer een bemiddelaar is dan een mediator. Maar goed dat er bij de laatste twee geen VAR ingrijpt. Om met de woorden van Johan Cruijff te eindigen in zijn tijd bij FC Barcelona: “La pelota esta redonda” (zijn Spaans voor “de bal is rond).


Hof van Bemiddelaars is lid van Rotterdams Ondernemersbelang


Contact:

Hof van Bemiddelaars – Bemiddelaars in Zaken en Geschillen
Frank de Nijs

Van Swindenstraat 27
4532 KC Terneuzen

Telefoon: 0115 615 120
Mail: info@hofvanbemiddelaars.com
Website: www.hofvanbemiddelaars.com


 

 

 

 

/ Nieuwsberichten

Wij komen graag langs!

Voor kennismaking komen we graag bij u langs, Wilt u de nieuwsbrief ontvangen of geïnteresseerd om een bijeenkomst bij te wonen? Laat het ons weten. U kunt ook bellen met 06-14049910

Met vriendelijke groet,
Pieter van Egmond, voorzitter Rotterdams Ondernemersbelang