Nieuwe wet over transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Wat verandert er voor werkgevers?

Nieuwe wet over transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Wat verandert er voor werkgevers?

Werkgevers opgelet. Met ingang van 1 augustus treedt de EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in werking. Deze nieuwe wet legt ondernemers met personeel een aantal extra verplichtingen op.

Om te beginnen wordt de informatieplicht naar je personeel uitgebreid. Het doel van de wet is namelijk om werknemers (nog meer) heldere en voorspelbare arbeidsvoorwaarden te bieden.

Het wordt dan ook per 1 augustus verplicht om je medewerkers – o.a. – schriftelijk te informeren over de duur en voorwaarden van de proeftijd, vakantie- en verlofregelingen, de plek waar het werk wordt gedaan, een mogelijk recht op opleiding, wat de onderdelen van het loon zijn en informatie geven over hoe het gaat bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst.

De complete lijst met informatie over de arbeidsovereenkomst die je als werkgever verplicht aan de werknemer moet verstrekken vind je op de site van de Rijksoverheid (zie hieronder). Mocht je dit nog niet geregeld hebben voor je personeel, houd er dan rekening mee dat dit per 1 augustus verplicht wordt.

Daarnaast wordt op grond van de EU-richtlijn de mogelijkheid om studiekosten op de werknemer te verhalen beperkt. Het kan zijn dat je door de wet of CAO bepaalde opleidingen aan je werknemers moet verstrekken. Dankzij de nieuwe wet moet je als werkgever deze opleiding(en) gaan betalen.

Ook moeten medewerkers de opleiding onder werktijd kunnen volgen. Concreet houdt dit in dat er geen terugbetalingsbeding meer mag worden opgenomen in de arbeidsovereenkomst. In andere gevallen, voor opleidingen buiten de CAO of wet om, blijft het wel mogelijk om een terugbetalingsbeding overeen te komen.

Ook komt het verbod op nevenactiviteiten te vervallen. Je mag vanaf 1 augustus een werknemer niet meer tegenhouden om buiten zijn werktijden voor een andere werkgever te werken. Tenzij je een goede reden hebt om dit te verbieden, zoals de bescherming van vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie of het vermijden van belangenconflicten.


Bron en meer informatie: Nieuwe wet over transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Wat verandert er voor werkgevers?, ONL, 15 augustus 2022


/ Nieuwsberichten

Wij komen graag langs!

Voor kennismaking komen we graag bij u langs, Wilt u de nieuwsbrief ontvangen of geïnteresseerd om een bijeenkomst bij te wonen? Laat het ons weten. U kunt ook bellen met 06-14049910

Met vriendelijke groet,
Pieter van Egmond, voorzitter Rotterdams Ondernemersbelang