Nog veel werk aan de winkel voor Rijnmond

Nog veel werk aan de winkel voor Rijnmond

De jongste statistieken van het CBS zijn onverbiddelijk voor Rotterdam en de regio Rijnmond. Opnieuw hebben beide gebieden de hoogste werkloosheid van Nederland. De pijn wordt enigszins verzacht door de dalende trend: bedroeg de werkloosheid in Rotterdam in 2014 nog 12,6%, in 2015 nam die af tot 12% en vorig jaar tot 11,3%. Voor Rijnmond is de beweging vergelijkbaar.

De werkloosheid blijft echter hoog, ook al deed de economische groei in de regio met 2,3% in 2016 nauwelijks onder voor het gemiddelde van Nederland. De werkloosheid in Rotterdam daalt ook minder dan in de andere drie grote steden, blijkt uit een verdere analyse van de CBS-cijfers. In Amsterdam bijvoorbeeld daalde het werkloosheidspercentage meer, van 7,7 in 2015 naar 6,7 in 2016.

Het verschil heeft in grote mate te maken met de structuur van de economie. De Rotterdamse regio is voor haar werkgelegenheid nog steeds te afhankelijk van het reilen en zeilen in de het havencluster.

De grootste haven van Europa beweegt mee op de ontwikkeling van de wereldhandel. Handel betekent het verplaatsen van producten en dat gebeurt nu eenmaal veel via havens. Dat was in de periode vóór 2008 goed nieuws, omdat de wereldhandel in sommige jaren aanmerkelijk meer toenam dan de economische groei. Die tijd is echter geweest en zal volgens veel experts waarschijnlijk ook niet meer terugkeren.

Bron en meer informatie: FD, 25 april 2017

/ Nieuwsberichten

Wij komen graag langs!

Voor kennismaking komen we graag bij u langs, Wilt u de nieuwsbrief ontvangen of geïnteresseerd om een bijeenkomst bij te wonen? Laat het ons weten. U kunt ook bellen met 06-14049910

Met vriendelijke groet,
Pieter van Egmond, voorzitter Rotterdams Ondernemersbelang