Ondernemers moeten 19 miljard terugbetalen

Ondernemers moeten 19 miljard terugbetalen

In de Miljoenennota zit een fikse rekening voor ondernemers verstopt, die al snel 200.000 euro per persoon kan bedragen. Ondernemers die veel geld van hun bedrijf hebben geleend, moeten daarover plots belasting gaan betalen.

Dat blijkt uit een analyse door Elsevier Weekblad van de diverse stukken die op en rond Prinsjesdag bekend zijn gemaakt.

Honderdduizenden ondernemers keren zichzelf niet alleen salaris uit, of winst, maar lenen ook van hun bedrijf. Bijvoorbeeld om een (vakantie)huis te kopen, of te consumeren. Het kabinet wil deze leningen, als ze meer dan 500.000 euro bedragen, belasten alsof het een winstuitkering is. Nu zijn de leningen vaak niet belast, maar winst en salaris wel.

Miljarden aflossen
De maatregel gaat in 2022 in. Als ondernemers (zogeheten directeur-grootaandeelhouders (dga’s) aan de belastingheffing willen ontkomen, moeten zij de leningen voor die tijd afbouwen. Dat is moeilijk: in totaal moeten zij in drie jaar tijd 18,5 miljard euro aflossen. ‘Dat gaat moeilijk als het geld vast zit in stenen, of is opgegaan aan consumptieve bestedingen,’ zegt belastingexpert Arjo van Eijsden van EY. ‘Er zijn tal van ondernemers die miljoenen hebben geleend van hun eigen bv, maar niet per se heel veel geld op hun privérekening hebben staan om hun schuld aan de bv af te lossen.’

Bron en meer informatie: Elsevier 19 september 2018

Ondernemers moeten 19 miljard terugbetalen

Ondernemers moeten 19 miljard terugbetalen

/ Nieuwsberichten

Wij komen graag langs!

Voor kennismaking komen we graag bij u langs, Wilt u de nieuwsbrief ontvangen of geïnteresseerd om een bijeenkomst bij te wonen? Laat het ons weten. U kunt ook bellen met 06-14049910

Met vriendelijke groet,
Pieter van Egmond, voorzitter Rotterdams Ondernemersbelang