ONL: gemengde gevoelens bij extra steunpakket 4de kwartaal

Hans Biesheuvel: ONL

Het is goed dat het demissionaire kabinet heeft besloten tot nieuwe steunmaatregelen. Voor het nieuwe pakket aan steunmaatregelen is 1,3 miljard euro vrijgemaakt. Dat is veel geld, maar tegelijkertijd niet ruimhartig genoeg om alle gedupeerde ondernemers van adequate financiële steun te voorzien. ONL voor Ondernemers houdt gemengde gevoelens over aan het gepresenteerde steunpakket.

ONL-voorzitter Hans Biesheuvel: “Het demissionaire kabinet heeft maar deels gehoor gegeven aan onze oproep tot herintroductie van het oude pakket aan generieke steunmaatregelen. De TVL wordt weliswaar geherintroduceerd, maar in beperkte mate en de NOW en TOZO blijven zelfs vooralsnog helemaal achterwege.’’

Ondernemers die in het 4de kwartaal van 2021 minimaal 30% omzetverlies hebben, kunnen aanspraak maken op de nieuwe TVL-regeling. Zij krijgen dan een subsidie van 85%. Het is positief dat het demissionaire kabinet de TVL-regeling herintroduceert. Tegelijkertijd ziet ONL direct verschillende gebreken en zorgen. Omzetverlies wordt berekend over het gehele 4de kwartaal 2021, terwijl ondernemers de eerste 1,5 maand van Q4 2021 volledig hebben kunnen draaien.

Biesheuvel: “De ‘lockdown light’ is ingegaan op 13 november. Dan is het niet meer dan eerlijk ook het omzetverlies over deze periode te berekenen. Aanvullend ontbreekt in het steunpakket een voorraadvergoeding voor horeca, horecagroothandels en evenementen. Het regent annuleringen sinds eind vorige week. Daar moet de overheid een vergoeding tegenover zetten.”

Biesheuvel: “Ik vrees de gevolgen van de ‘lockdown light’. Het niet herintroduceren van de NOW en TOZO doet geen recht aan de ernstige situatie waarin veel MKB-ondernemers zitten”. Het demissionaire kabinet start wel met de voorbereidingen om de NOW alsnog in te zetten mocht de ‘lockdown light’ langer dan drie weken duren.


Bron en meer informatie: ONL: gemengde gevoelens bij extra steunpakket 4de kwartaal, 16 november 2021


/ Nieuwsberichten

Wij komen graag langs!

Voor kennismaking komen we graag bij u langs, Wilt u de nieuwsbrief ontvangen of geïnteresseerd om een bijeenkomst bij te wonen? Laat het ons weten. U kunt ook bellen met 06-14049910

Met vriendelijke groet,
Pieter van Egmond, voorzitter Rotterdams Ondernemersbelang