Ontdek de kracht van ChatGPT voor slim ondernemerschap

Chat

In de schijnwerpers van nieuwsberichten en overladen met lof op social media schittert ChatGPT als nooit tevoren. Dit AI-taalmodel heeft een ongeëvenaarde indruk achtergelaten.

Maar wat schuilt er achter dit wondermiddel? Hoe kun je er als ondernemer slim gebruik van maken, en wat zijn de uitdagingen die je moet overwegen?


Website: www.chat.openai.com


ChatGPT in een Notendop

ChatGPT is jouw AI-chatpartner, aangedreven door kunstmatige intelligentie. Het blinkt uit in het voeren van natuurlijke conversaties en het geven van snelle, begrijpelijke antwoorden. Deze innovatie is het geesteskind van OpenAI en werd voor het publiek opengesteld in november 2021 via chat.openai.com.


De Wetenschap achter ChatGPT

ChatGPT is gebaseerd op GPT-3.5, een taalmodel dat OpenAI heeft getraind om een breed scala aan tekstgerelateerde taken uit te voeren. Hoewel het niet ‘denkt’ zoals een mens, verbluft het met zijn vermogen om tekst te begrijpen en menselijk aandoende antwoorden te genereren.

Het lijkt bijna alsof het begrip heeft van de wereld, hoewel dit gebaseerd is op de enorme hoeveelheid tekst die is gebruikt om het systeem te trainen. Stel je voor dat ChatGPT een buitengewone student is die een handig samenvattingsboekje gebruikt om een meesterwerk te creëren.


Het Verhaal achter OpenAI

OpenAI, het onderzoekslaboratorium dat ChatGPT heeft ontwikkeld, werd opgericht in 2015 als non-profitorganisatie, met bekende namen zoals Elon Musk (ja, die Elon Musk), Sam Altman en Peter Thiel.

Hun missie? Kunstmatige intelligentie ontwikkelen ten gunste van de mensheid. Musk verliet de organisatie in 2018, maar OpenAI evolueerde tot een combinatie van een winstgericht OpenAI LP en het moederbedrijf, de non-profit OpenAI Inc.


Vijf kansen die ChatGPT biedt

ChatGPT is meesterlijk in taal en kan ondernemers op verschillende manieren van dienst zijn:

1. Razendsnelle informatie-oogst
Met ChatGPT kun je informatie opvragen over vrijwel elk onderwerp. Stel gerust je vragen, zelfs als je weinig voorkennis hebt. Je ontvangt direct duidelijke antwoorden. Let wel, de informatie is niet altijd foutloos, zoals we verderop bespreken.

2. Content creatie
ChatGPT kan vloeiende tekst produceren, ideaal voor productpagina’s, pakkende blogs, samenvattingen en e-mails. De sleutel tot succes ligt in de precisie van je instructies: geef aan welke toon je wilt, welke trefwoorden belangrijk zijn, of laad alle informatie die nodig is voor een samenvatting.

3. Vertalingen
Hoewel ChatGPT begon als een Engelstalige entiteit, spreekt het nu verschillende talen, waaronder Nederlands, Duits en Spaans. Houd er rekening mee dat automatische vertalingen niet altijd 100% accuraat zijn.

4. Brainstorms
ChatGPT kan je helpen brainstormen door vragen te stellen, suggesties te doen en zelfs nieuwe perspectieven te bieden. Het kan je ondersteunen bij ideeëngeneratie en het structureren van je denkproces.

5. Code Creatie en optimalisatie
Vraag ChatGPT om hulp bij het schrijven of optimaliseren van computercode voor automatiseringstaken. Hoewel het geen professionele ontwikkelaar is, levert het indrukwekkende resultaten.


Vijf uitdagingen van ChatGPT

Hoewel ChatGPT veelbelovend is, zijn er enkele beperkingen waar je rekening mee moet houden:

1. Beperkte tijdsgevoeligheid
ChatGPT is niet op de hoogte van gebeurtenissen die na september 2021 hebben plaatsgevonden, omdat het model is getraind met gegevens tot die datum.

2. Onnauwkeurige Informatie
Het kan soms onjuiste informatie verstrekken. Verifieer altijd de antwoorden en raadpleeg meerdere bronnen.

3. Vooroordelen
ChatGPT kan bevooroordeelde informatie genereren vanwege de gegevens die het heeft geleerd van het internet. OpenAI probeert dit te minimaliseren, maar voorzichtigheid is geboden.

4. Energieverbruik
De servers waarop ChatGPT draait, verbruiken enorme hoeveelheden energie, wat kostbaar en niet milieuvriendelijk is.

5. Beperkte Beschikbaarheid
Vanwege de populariteit kan het soms moeilijk zijn om toegang te krijgen vanwege serverbelasting.


De Kosten van ChatGPT

Je kunt ChatGPT gratis gebruiken, maar er is ook een betaalde Plus-versie voor $20 per maand. Hiermee krijg je prioriteitstoegang, snellere antwoorden en toegang tot nieuwe functies. Deze kosten zijn begrijpelijk gezien de ontwikkeling en operationele kosten van deze geavanceerde AI-technologie.


ChatGPT vs. Google vs. Microsoft
ChatGPT’s populariteit roept vragen op over het huidige technologische landschap, met Microsoft’s ‘Copilot’ en Google’s ‘Bard’ als concurrenten. Hoewel AI’s zoals ChatGPT ons directe antwoorden kunnen geven, is het nog te vroeg om SEO en traditionele zoekmachines volledig af te schrijven. We staan op een kruispunt waarin technologieën samensmelten en elkaar beïnvloeden.


ChatGPT: Baanbrekend of Begeleidend?
ChatGPT zal jouw werk niet direct overnemen, maar het kan de manier waarop je werkt wel aanzienlijk verbeteren. Net zoals het internet en mobiele telefoons de wereld hebben veranderd, zal ChatGPT een evolutie teweegbrengen in de manier waarop we zakendoen.


/ Nieuwsberichten

Wij komen graag langs!

Voor kennismaking komen we graag bij u langs, Wilt u de nieuwsbrief ontvangen of geïnteresseerd om een bijeenkomst bij te wonen? Laat het ons weten. U kunt ook bellen met 06-14049910

Met vriendelijke groet,
Pieter van Egmond, voorzitter Rotterdams Ondernemersbelang