Overslag Rotterdamse haven bijna boven pre-coronaniveau; deskundigen ‘gematigd positief’

Overslag Rotterdamse haven bijna boven pre-coronaniveau; deskundigen ‘gematigd positief’

Overslag Rotterdamse haven bijna boven pre-coronaniveau; deskundigen ‘gematigd positief’

De overslag in de Rotterdamse haven is weer bijna op het niveau van voor de coronauitbraak. In de eerste negen maanden van het jaar bedroeg de overslag 350 miljoen ton. Dat was in dezelfde periode in 2019 (dus voor de pandemie) nog 353 miljoen ton. In het coronajaar 2020 lag de overslag nog bijna negen procent lager dan het huidige niveau.

Volgens president-directeur Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam geven de cijfers aan dat de ‘economie de reeds gevonden weg omhoog doorzet.’ “Vorig jaar zat de hele wereld in lockdown vanwege de coronapandemie. Nu draaien fabrieken, ondernemingen en logistiek weer op volle toeren om aan de toegenomen vraag te voldoen.”

Toch maakt Castelein zich enigszins zorgen. “De mate waarin de groei doorzet is mede afhankelijk van het tempo waarin nijpende schaarste in sommige schakels van de logistieke keten kan worden verminderd.”

Ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar steeg de overslag in de haven van Rotterdam met 14,6% tot 118,5 miljoen ton. De grootste groei was zichtbaar bij de minerale olieproducten (+13,5%) door de stijgende prijzen voor olie en gas, ijzererts en schroot (+42%), kolen (+48,4%) en biomassa (+18,7%). Ook containers zitten nog altijd in de lift (+4,0%). Er is alleen een volumedaling zichtbaar bij agribulk, zoals graan (-12,8%) en LNG (-1,8%).


Bron en meer informatie: Rijnmnd.nl, 19 oktober 2021


/ Nieuwsberichten

Wij komen graag langs!

Voor kennismaking komen we graag bij u langs, Wilt u de nieuwsbrief ontvangen of geïnteresseerd om een bijeenkomst bij te wonen? Laat het ons weten. U kunt ook bellen met 06-14049910

Met vriendelijke groet,
Pieter van Egmond, voorzitter Rotterdams Ondernemersbelang