‘Rotterdamse haven gegroeid door economische crises’

De Rotterdamse haven in 1962

‘Rotterdamse haven gegroeid door economische crises’

De grote naoorlogse investeringen in de Rotterdamse haven zijn vooral het gevolg van economische crises. ‘Slechte economische omstandigheden zetten de haven op de politieke agenda. De toename van de overslag is een gevolg van de uitbreidingsinvesteringen, geen oorzaak’, zegt historicus Dirk Koppenol.

Als uitvloeisel van zijn promotie schreef Koppenol het boek ‘Lobby for Land’. Daarin analyseert hij het politieke proces rond de miljardeninvesteringen in de Rotterdamse haven na de Tweede Wereldoorlog, waaronder die in de Tweede Maasvlakte. Hij sprak voor zijn studie met ruim dertig hoofdrolspelers in de besluitvorming, onder wie voormalige havendirecteuren, een minister en hoge ambtenaren.

Volk ontevreden? Haven uitbreiden

Uit zijn onderzoek heeft de historicus de ‘curve van goedkeuren’ afgeleid. Koppenol: ‘Die komt er op neer dat de politiek in tijden van hoge werkloosheid en veel ontevredenheid bereid is uitbreiding van de Rotterdamse haven op de agenda te zetten en te houden. Die haven wordt toch gezien als de motor van de Nederlandse economie.’ In moeilijke tijden is er volgens hem nauwelijks publieke weerstand tegen uitbreiding.

Bron en meer informatie: FD, 11 december 2016

/ Nieuwsberichten / Tags: , ,

Wij komen graag langs!

Voor kennismaking komen we graag bij u langs, Wilt u de nieuwsbrief ontvangen of geïnteresseerd om een bijeenkomst bij te wonen? Laat het ons weten. U kunt ook bellen met 06-14049910

Met vriendelijke groet,
Pieter van Egmond, voorzitter Rotterdams Ondernemersbelang