Rotterdamse haven voegt 34 miljard euro toe aan exportwaarde Nederlandse producten

Rotterdamse haven voegt 34 miljard euro toe aan exportwaarde Nederlandse producten

Nederlandse zeehavens vormen een belangrijke poort tot de wereld voor goederen van Nederlandse makelij. Naast de al bekende economische waarde van de zeehavens, leveren zij een grote bijdrage aan de Nederlandse exportverdiensten. De havens in het Rijn- en Maasmondgebied dragen zo’n 34 miljard euro bij aan de exportwaarde voor Nederlandse producten.

Het overgrote gedeelte daarvan, wordt aan de haven van Rotterdam toegeschreven. Dit blijkt uit een onderzoek naar de economische betekenis van Nederlandse zeehavens die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Erasmus Centre for Urban, Port and Transport Economics (Erasmus UPT) hebben uitgevoerd. Dit rapport bevestigt de grote economische waarde van de Rotterdamse haven op werkgelegenheid, nationaal inkomen en het op de wereldmarkt zetten van Nederlandse exportproducten.

Onderzoek economische waarde Nederlandse zeehavens

Het onderzoek naar de economische waarde van zeehavens werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid en de Branche Organisatie Zeehavens.

Eind 2021 zijn drie studies verschenen waarin is gekeken naar de verschillende elementen die de economische betekenis van de zeehavens in ons land weergeven: de havenmonitor, de maritieme monitor en de binnenhavenmonitor. Het nu gepubliceerde rapport bouwt voort op de bestaande informatie en studies en voegt er nieuwe onderzoeksvragen aan toe. Zo is het de eerste keer dat er onderzoek is gedaan naar de rol van havens bij het faciliteren van de export van Nederlandse producten.


Bron en meer informatie, Rotterdamse haven voegt 34 miljard euro toe aan exportwaarde Nederlandse producten, portofrotterdam.com, 26 januari 2022


/ Nieuwsberichten

Wij komen graag langs!

Voor kennismaking komen we graag bij u langs, Wilt u de nieuwsbrief ontvangen of geïnteresseerd om een bijeenkomst bij te wonen? Laat het ons weten. U kunt ook bellen met 06-14049910

Met vriendelijke groet,
Pieter van Egmond, voorzitter Rotterdams Ondernemersbelang