Slimme vuilniswagens dankzij mobiel netwerk

Slimme vuilniswagens dankzij mobiel netwerk

Vuilnisbakken en vuilniswagens die gekoppeld zijn aan het mobiele netwerk van Vodafone, zorgen voor een beter milieu.

Een groot aantal vuilniswagens verlaat vrijdagmiddag net na de lunch het parkeerterrein van afvalbedrijf Irado in Schiedam. In twee van de auto’s turen de chauffeurs nog even op een tablet. Zij zijn de mannen van de slimme afvalbakken. Ondergrondse afvalcontainers die de computers van Irado vertellen: „Kom mij vandaag legen, want dat is nodig.” Via de tablet wordt de slimste route berekend en dan gaan de twee chauffeurs met een duidelijk afvalophaalplan op weg.

INTERNET OF THINGS
We zijn vandaag in Schiedam, maar in veel meer gemeenten wordt gewerkt met het Internet of Things. Apparaten praten daarbij met elkaar. Zo ook de 714 ondergrondse containers in de Zuid-Hollandse plaats. Bewoners kunnen sinds maart 2014 met een pasje altijd de afvalbak openen voor hun restafval. In de wijken rijden twee in plaats van drie vrachtwagens, wat een derde van het aantal gereden kilometers en dus heel veel uitstoot van CO2 scheelt. Het hoort allemaal bij het afvalplan van Schiedam, waar burgers per jaar nu 260 kilo restafval wegbrengen. Dit moet over enkele jaren honderd kilo minder zijn.

De chips die dit mogelijk maken, zijn door Mic-o-Data in opdracht van Vodafone ontwikkeld. Apparaten via het mobiele netwerk met elkaar laten communiceren, heeft een enorme impact op de verduurzaming van de samenleving. Niet alleen op het gebied van slimme vuilnisbakken, maar bij tal van zaken (zie onderaan). „Internet of Things wordt onmisbaar in ons land”, meent Martin de Jong, directeur Maatschappelijke Waarde van Vodafone. „Wij hebben meer zakelijke apparaten als klant, dan mensen.”

Bron en meer lezen: Metronieuws, 17 februari 2017

/ Nieuwsberichten

Wij komen graag langs!

Voor kennismaking komen we graag bij u langs, Wilt u de nieuwsbrief ontvangen of geïnteresseerd om een bijeenkomst bij te wonen? Laat het ons weten. U kunt ook bellen met 06-14049910

Met vriendelijke groet,
Pieter van Egmond, voorzitter Rotterdams Ondernemersbelang