Spanning op de arbeidsmarkt neem toe

Uit de spanningsindicator van het UWV blijkt dat in het 1e kwartaal van 2018 de spanning op de arbeidsmarkt in regio Rijnmond is vastgesteld om 1,12. Dit betekent dat de spanning tussen openstaande vacatures (CBS) en direct beschikbaar aanbod gemiddeld is. Vergeleken met een jaar daarvoor (1e kwartaal 2017) is de spanning op de arbeidsmarkt toegenomen. In het 1e kwartaal van 2017 was de spanning tussen vraag en aanbod 0,75. Ook dit was gemiddeld. In de spanningsindicator van UWV wordt de spanning tussen vraag en aanbod op de regionale arbeidsmarkt in beeld gebracht.

NEDERLAND
Vergeleken met Nederland ligt de spanningsindicator van 2017 en 2018 van regio Rijnmond uit het 1e kwartaal onder het gemiddelde van Nederland. In het 1e kwartaal van 2017 lage de totale spanning op de arbeidsmarkt in Nederland op 0,93. In het eerste kwartaal van 2018 steeg dit naar 1,51. Daarmee veranderde de spanning op de arbeidsmarkt van gemiddeld naar krap. Er zijn over het algemeen dus meer openstaande vacatures dan er direct beschikbaar aanbod is.

ICT-BEROEPEN
Verder ingezoomd op de regio Rijnmond blijkt de spanningsindicator vooral ICT beroepen hoog is (3,58). Er is vooral krapte in vraag en aanbod van software- en applicatieontwikkelaars. Andere beroepen waarbij de spanningsindicator hoog is zijn ingenieus (geen elektrotechniek), machinemonteurs, vrachtwagenchauffeurs en gespecialiseerd verpleegkundigen. Beroepen waarbij de spanningsindicator laag is, zijn onder andere reisbegeleiders, fotografen & interieurontwerpers.

/ Nieuwsberichten

Wij komen graag langs!

Voor kennismaking komen we graag bij u langs, Wilt u de nieuwsbrief ontvangen of geïnteresseerd om een bijeenkomst bij te wonen? Laat het ons weten. U kunt ook bellen met 06-14049910

Met vriendelijke groet,
Pieter van Egmond, voorzitter Rotterdams Ondernemersbelang