Sterke stijging van aantal ondernemers dat ermee stopt

Sterke stijging van aantal ondernemers dat ermee stopt

Groei van nieuwe webwinkels valt weg

 • In maart zijn er minder startende ondernemers bijgekomen, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.
 • De afgelopen twee jaar was het starten van een webwinkel populair tijdens de coronapandemie. De animo daarvoor neemt echter af.
 • Het aantal stoppende ondernemers neemt juist toe, met de afbouw van de coronasteun.
  • Het aantal startende ondernemers lag vorige maand een stuk lager dan een jaar eerder. Het ging om een afname van 8 procent, meldt de Kamer van Koophandel. Het aantal ondernemers dat hun bedrijf beëindigde ging juist omhoog, ook met 8 procent.

   Omdat het aantal startende ondernemers veel hoger was dan het aantal stoppers, nam het totaal aantal ondernemingen in Nederland nog toe. Begin april waren dat er ruim 2,2 miljoen. Dat is een toename van 6 procent ten opzichte van 1 april 2021.

   Volgens Joris Knoben, hoogleraar bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit, geven de cijfers aan dat voor het bedrijfsleven een kantelpunt aangebroken is nu er geen coronasteun meer is. “Veel ondernemers worstelen nog met de financiële gevolgen van de pandemie. Tegelijkertijd zijn de energiekosten en inflatie torenhoog. Dat het aantal stoppers en faillissementen oploopt is dan ook geen grote verassing.”

   De particuliere beveiliging was een populaire sector in maart met bijna het dubbele aantal starters dan een jaar eerder.


   Bron en meer informatie: Sterke stijging van aantal ondernemers dat ermee stopt, businessinsider.nl, 11 april 2022


/ Nieuwsberichten

Wij komen graag langs!

Voor kennismaking komen we graag bij u langs, Wilt u de nieuwsbrief ontvangen of geïnteresseerd om een bijeenkomst bij te wonen? Laat het ons weten. U kunt ook bellen met 06-14049910

Met vriendelijke groet,
Pieter van Egmond, voorzitter Rotterdams Ondernemersbelang