Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK)

Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK)

Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK)

De Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) biedt een tijdelijke tegemoetkoming voor mkb-ondernemingen waarvan de energiekosten een relatief groot deel uitmaken van de totale kosten. Met behulp van deze tegemoetkoming krijgt het energie-intensieve mkb meer adem om haar bedrijfsmodel toekomstbestendig te maken.

TEK is nog niet open, u kunt nog geen aanvraag doen.


Voor wie

TEK is bestemd voor energie-intensieve mkb-ondernemingen.

Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor TEK moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Uw onderneming voldoet aan de Europese mkb-definitie. Wilt u weten of uw bedrijf hieraan voldoet? Gebruik de mkb-toets.
  • Uw onderneming staat ingeschreven bij het Handelsregister.
  • Uw onderneming verbruikt jaarlijks meer dan 5.000 m³ gas of 50.000 KWh elektriciteit.
  • Uw onderneming is een energie-intensieve mkb-onderneming, waarbij minimaal 12,5% van de omzet bestaat uit energiekosten.
  • Uw onderneming heeft minder dan 250 werknemers en een jaaromzet van minder dan € 50 miljoen.

Hoe wordt uw subsidiebedrag berekend?

Uw subsidie is 50% van de kostenstijging van uw energieverbruik. Wel moet uw kostenstijging hoger zijn dan € 1,19/m³ gas en € 0,35/kWh elektriciteit. Dit noemen we de drempelprijs.

Hierbij geldt:

U ontvangt maximaal € 160.000,- subsidie;
U krijgt maximaal 50% van uw totale energiekostenstijging (boven de drempelprijs);

Omdat deze tegemoetkoming onder de Europese staatssteunregels valt, wordt gekeken naar het totaalbedrag per onderneming, niet per energiecontract of per locatie.


Voorbeeldberekeningen

In onderstaande tabel zijn fictieve voorbeelden berekend van 2 energie-intensieve mkb-ondernemingen. Om de stijging van de energieprijs te bepalen wordt er gerekend met een marktprijs van € 2,71/m³ en € 0,78/kWh. De berekening is dan bijvoorbeeld voor de traditionele bakkerij: 40.000 x (€ 2,71 – € 1,19) + 30.000 x (€ 0,78 – € 0,35) = € 73.700. De subsidie is dan: 50% van € 73.700,- = € 36.850,-


Aanvragen

U vraagt TEK aan over de periode 1 november 2022 tot en met december 2023. TEK moet voldoen aan Europese staatssteunregels en goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Daardoor gaat TEK mogelijk pas in het 2kwartaal van 2023 open. Op dat moment kunt u met terugwerkende kracht aanvragen. Dit doet u via een knop op deze pagina zodra deze regeling opent.

Lees in de Kamerbrief van 14 oktober 2022 meer over de overbruggingsmogelijkheden tot aan openstelling van de TEK.

Om in te loggen heeft u eHerkenning niveau 3 met machtiging ‘RVO diensten op niveau eH3’ (of hoger) of DigiD nodig. Als u DigiD gebruikt, moet u degene zijn die bij KVK geregistreerd staat als eigenaar of bestuurder van het bedrijf. Let op: eHerkenning of DigiD aanvragen duurt enkele dagen.

Wij vragen u alleen gebruik te maken van deze regeling als het echt noodzakelijk is.


 

/ Nieuwsberichten

Wij komen graag langs!

Voor kennismaking komen we graag bij u langs, Wilt u de nieuwsbrief ontvangen of geïnteresseerd om een bijeenkomst bij te wonen? Laat het ons weten. U kunt ook bellen met 06-14049910

Met vriendelijke groet,
Pieter van Egmond, voorzitter Rotterdams Ondernemersbelang