Verplichting energielabel voor bedrijfspanden?

Verplichting energielabel voor bedrijfspanden?

Verplichting energielabel voor bedrijfspanden?

Een energielabel is steeds vaker verplicht voor bedrijven. Deze 3 regels rondom het energielabel heeft de overheid opgesteld voor bedrijven:
1. Minimaal energielabel C voor grotere kantoren
2. Verplichte registratie energielabel
3. Zichtbaar ophangen energielabel

In deze column leggen we een en ander uit over het verplichte energielabel uit
Welk energielabel heeft mijn bedrijf? Online zijn er verschillende tools te vinden waarmee je je label kunt checken. Bijvoorbeeld bij de overheid.
Een energielabel is 10 jaar geldig. Maar als je goede maatregelen neemt om energie te besparen, verandert je energielabel misschien mee. Je kunt dan altijd een nieuw energielabel aanvragen.

Een geldig energielabel voor je bedrijfspand is verplicht als je deze verkoopt of verhuurt. Ook bij de oplevering van een bedrijfspand is een energielabel verplicht. De Inspectie Leefomgeving & Transport controleert hierop en heeft al meerdere boetes uitgeschreven aan bedrijven die niet aan de regel voldoen.
De verplichting geldt voor deze bedrijfspanden:
• Kantoren
• Onderwijspanden
• Publieke panden, zoals gemeentepanden en bibliotheken
• Horeca en logies, zoals restaurants en hotels
• Sportgebouwen
• Winkels

Voor industriële bedrijfspanden geldt de verplichting dus niet. Maar let goed op als je bijvoorbeeld ook een kantoor of showroom hebt. Voor die ruimtes is een energielabel wel verplicht, als deze groter zijn dan 50 m2.

Voor kantoren groter dan 100 m2 is het vanaf 1 januari 2023 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. De regel is streng. Want als je er niet aan voldoet, mag je je pand niet meer als kantoor gebruiken. Er zijn uitzonderingen. Als je minder dan 50% van je pand als kantoor gebruikt, geldt de regel niet. Ook als je pand een monument is of binnen 2 jaar gesloopt of getransformeerd wordt, hoef je niet aan de regel te voldoen.
Bepaalde organisaties moeten het energielabel zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de ingang of receptie.
Dit geldt voor u als deze twee voorwaarden voor u gelden:
• een energielabel is voor je bedrijf verplicht, bijvoorbeeld bij verkoop of verhuur van het gebouw, en;
• er is een publiek toegankelijke ruimte groter dan 250 m2.
• Voorbeelden zijn scholen, winkels, horeca, ziekenhuizen.
Gebouwen van de overheid

Alle overheidsgebouwen groter dan 250 m2 en die publiek toegankelijk zijn, moeten het energielabel zichtbaar ophangen. Dat geldt ook als de overheid het gebouw huurt of als je het gebouw van de overheid huurt. Als het gebouw eigendom is van de overheidsinstantie, moet deze alle maatregelen op het energielabel binnen 10 jaar uitvoeren.


Bron: Essent met input van Fihuma


Robert de Heer
+31 (0) 651 51 62 50
robert@fihuma.nl

(Fihuma Groep is lid van het Rotterdams Ondernemersbelang)


Fihuma Groep


/ Nieuwsberichten

Wij komen graag langs!

Voor kennismaking komen we graag bij u langs, Wilt u de nieuwsbrief ontvangen of geïnteresseerd om een bijeenkomst bij te wonen? Laat het ons weten. U kunt ook bellen met 06-14049910

Met vriendelijke groet,
Pieter van Egmond, voorzitter Rotterdams Ondernemersbelang