Vijftig miljoen voor onze banenmotor: geef ondernemers hun dromen terug

Vijftig miljoen voor onze banenmotor: geef ondernemers hun dromen terug

De banenmotor van onze economie, het midden- en kleinbedrijf, ligt deels aan een overheidsinfuus. Door de coronacrisis hebben veel zzp’ers en mkb’ers hun dromen op moeten geven. Een flinke klap voor de werkgelegenheid. Leefbaar Rotterdam, ONL voor Ondernemers, ZZP Nederland, Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf, Rotterdams Ondernemersbelang en Koninklijke Horeca Nederland Rotterdam pleiten daarom samen voor Het Ondernemersfonds Rotterdam.

Het is een gevecht tussen David en Goliath. Ondanks de uitgebreide steunmaatregelen van het kabinet en de tomeloze inzet van ondernemers is het coronavirus verwoestend voor het mkb in Rotterdam. Dit is zeer verontrustend, want deze bedrijven zorgen voor zestig procent van de werkgelegenheid in de Maasstad. Van loondoorbetalingsmaatregelen tot tegemoetkomingen in de vaste lasten: landelijke en lokale overheden halen alles uit de kast om bedrijven door de coronacrisis te helpen. Toch blijft het virus zware klappen uitdelen in onder andere de horeca-, reis-, en evenementenbranche. Hoe valt hier nog tegenop te boksen? Om banen te redden en te creëren is er een aanvullend plan nodig. Een financiële groei-impuls voor mkb-ondernemers in Rotterdam.

Daarom stellen ondergetekenden voor om Het Ondernemersfonds Rotterdam op te zetten. Getroffen mkb’ers en zzp’ers kunnen zo een rentevrije lening krijgen bij de gemeente voor hun plannen om uit de coronacrisis te komen. Een fonds van 50 miljoen euro voor de ideeën van ondernemende vrouwen en mannen om meer werkgelegenheid te creëren in stad. Betrek daarbij een commissie van kleine en grote ondernemers die investeringsaanvragen mede beoordelen, zodat het fonds ook voor en door Rotterdamse ondernemers wordt. Het voorstel kon direct op veel steun rekenen van ondernemers en andere politieke partijen op het stadhuis.

Maar ondernemers kunnen nu toch heel makkelijk aan een lening komen? Het kabinet heeft verschillende kredietmaatregelen opgetuigd zodat ondernemers makkelijker geld kunnen lenen bij banken en alternatieve financiers. Helaas strookt deze papierwerkelijkheid nog niet met de praktijk. Zo is er voor de Kleine Kredieten Corona Garantieregeling, leningen van 10.000 tot 50.000 euro waarbij de overheid voor 95% garant staat, 750 miljoen euro beschikbaar. Begin deze maand was er nog slechts 37 miljoen euro uitgekeerd.

Dit is ondernemersorganisatie ONL voor Ondernemers ook opgevallen. Zij geven aan dat het voor ondernemers zonder relatie met een bank nog steeds lastig is om een krediet te krijgen. Bestaande klanten moeten veel informatie aanleveren en ook op het gebied van coaching bij financieringstrajecten ondervinden ondernemers veel problemen.

Wat is er nodig? Tijdens het zomerreces spraken Leefbaar Rotterdam-raadsleden Robert Simons en Ehsan Jami een groep ondernemers die zwaar getroffen waren door de crisis. Zij vertelden hen: ‘Wij willen niet omgeschoold worden of ergens in dienst treden. Wij willen ondernemen.’ Daarom is het belangrijk dat PvdA-wethouder Barbara Kathmann (Economie, Wijken en kleine Kernen) nu Het Ondernemersfonds Rotterdam omarmt en ondernemers ondersteunt om hun innovatieve plannen waar te maken. Zo houden wij samen de Rotterdamse werkgelegenheid op peil.

Ondertekend door:

Ehsan Jami
Raadslid Leefbaar Rotterdam

Robert Simons
Raadslid Leefbaar Rotterdam

Hans Biesheuvel
Voorzitter ONL voor Ondernemers

Frank Alfrink
Directeur ZZP Nederland

Han Dieperink
Algemeen directeur Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf

Pieter van Egmond
Voorzitter Rotterdams Ondernemensbelang

Iris Wulffraat
Voorzitter Koninklijke Horeca Nederland Rotterdam

/ Nieuwsberichten

Wij komen graag langs!

Voor kennismaking komen we graag bij u langs, Wilt u de nieuwsbrief ontvangen of geïnteresseerd om een bijeenkomst bij te wonen? Laat het ons weten. U kunt ook bellen met 06-14049910

Met vriendelijke groet,
Pieter van Egmond, voorzitter Rotterdams Ondernemersbelang