Zonnepanelen vergelijken

Zonnepanelen vergelijken

Vergelijken van zonnepanelen! Waar moet je op letten?

Er zijn altijd verschillende criteria om te overwegen bij het vergelijken tussen zonnepanelen installaties. Dit is voor particuliere woning eigenaren en bedrijven niet altijd eenvoudig. Om het te vereenvoudigen is het van belang onderscheid te maken tussen LCOE – (Levelized cost of electricity, vrij vertaald netto energie kosten om duurzame energie op te wekken) en het risicoprofiel van de koper cq degene die investeert, inclusief de waarde van de door de fabrikanten afgegeven garanties.

LCOE

LCOE is de factor die het rendement van de investering bepaalt. Vaak maken investeerders de fout en vergelijken ze alleen de totale installatiekosten van een systeem, of kijken naar de terugverdientijd. Van belang is de gemiddelde kosten van energieproductie gedurende de levensduur van het systeem.

Voorbeeld

Zonnepanelen vergelijkenStel je hebt van twee aanbieders een voorstel ontvangen. Een voorstel voor systeem van Type X A en een voorstel van Type B voor X + 10 % EUR. Ervan uitgaande dat product B betere technische specificaties heeft (bijv. gunstige temperatuurcoëfficiënt, een lagere degeneratie en een hogere vulfactor), dan is het misschien beter om 10% meer uit te geven voor het systeem.

De prestatie van een zonnepaneel neemt in de loop der jaren af, dit komt door de degeneratie van de zonnecel. Ook de temperatuur van de zonnepaneel heeft effect op de opbrengst. Wat zou de uitkomst zijn in de LCOE berekening over een gebruiksduur van bijvoorbeeld 15 jaar. Stel dat de opbrengst gedurende deze looptijd de opbrengst van systeem A jaarlijks gemiddeld 2 % lager is dan de jaarlijkse opbrengst van systeem B. Dan zou in dit geval het uitkomst van de LCOE berekening gunstiger uitvallen voor systeem B. Een hogere systeem prijs resulteert niet automatisch in betere prestaties of een lagere LCOE. Maar een oorzakelijk verband is wel degelijk te leggen, vooral als je kijkt naar het aanbod van Tier-2 fabrikanten met zeer scherpe prijzen voor zonnepanelen. De kans is groter dat een Tier-1 fabrikant over 10 jaar bestaat dan een Tier-3.

Risicoprofielen zonnepanelen fabrikanten

Het andere punt dat ik kort wil behandelen, is het risicoprofiel. Een hoger risico moet altijd een hoger rendement opleveren. Dat is wat u als koper / belegger moet begrijpen. Als u een risiconemer bent, wilt u misschien een heel nieuwe technologie gebruiken of een fabrikant die zijn producten onder de ‘normale’ marktprijs aanbiedt. Als u meer risicomijdend bent, dan zou u liever vasthouden aan technologieën die uitstekend hebben bewezen en fabrikanten die tot de marktleiders behoren wat betreft prijs, kwaliteit en milieu. Zonnepanelen fabrikanten met hoge kwaliteitstandaarden laten de CO2-balans van hun productieproces door externe partijen toetsen en certificeren. Ook een hoge leverbetrouwbaarheid en lage claimpercentage zijn belangrijke prestatie indicatoren voor de kwaliteit van een fabrikant.

Fabrikanten met een laag risico profiel
Zonne-energie-installaties zijn in de afgelopen jaren steeds betaalbaarder geworden. Door efficiencyverbeteringen is ook zonder overheidssubsidies zonnepanelen van premium fabrikanten uit Duitsland een aantrekkelijke en duurzame optie. Dankzij de hoge kwaliteitsstandaarden, de geautomatiseerde productieprocessen, de logistieke voordelen en foutloze productie is het prijsverschil met Chinese fabrikanten slechts minimaal. Het verschil kan worden gemotiveerd met de aanzienlijk strengere eisen die worden gesteld aan milieubescherming, arbeidsveiligheid en de beloning van het personeel. De investering in zonnepanelen van Duitse premiumfabrikanten is daarom een keuze voor integere en eerlijke duurzaamheid.

Garantie op zonepanelen en omvormers

Je recht halen in China?

Garantie op zonnepanelen en omvormers

Garantie op zonnepanelen en omvormers

Mooi, zo’n lange garantie die wordt geboden door een fabrikant. Maar hoe hard is nu deze garantie en wie is nu verantwoordelijk voor het nakomen van de garantie afspraken. Een garantie van 20 jaar klinkt mooi, maar je hebt er niet veel aan als u als consument zelf contact moet opnemen met een kantoor in China. Een fabrikant met een help of servicedesk in Nederland of Europa is toch wel prettig communiceren wanneer u een storing aan het systeem heeft. Of wanneer u zelf verantwoordelijk bent voor het demonteren en opsturen van het defecte product. Een goede leverancier verteld u de voor en tegens van de verschillende producten en wordt door de fabrikant ondersteunt in het afhandelen van garantieclaims.

Verzekerde garantie

Garanties die door leverancier of fabrikant bij een derde partij verzekerd zijn, vergroten de kans op een goede afhandeling in geval van defecten. Bijvoorbeeld als een bedrijf, bijvoorbeeld door een seriefout, met veel garantiegevallen tegelijk te maken krijgt.
Maar bedrijven kunnen ook om andere redenen ‘omvallen’. Bij een faillissement zullen verzekeringspremies niet meer betaald worden waardoor de verzekerde garantie in zo’n geval geen garantie meer biedt. Het is daarom een pré als een bedrijf kan aantonen dat het, bijvoorbeeld met bankgaranties, geld opzij heeft gezet voor eventuele grotere garantie-aanspraken. Vraag je leverancier naar deze zaken.

Geïnteresseerd in een zonnepanelen installatie van Loogies

Geregeld krijg ik de vraag wat de ‘terugverdientijd’ van de zonnepanelen is. Persoonlijk vind ik dat een lastige vraag. Stelt u deze vraag ook bij de aanschaf van een keuken of een auto? Daar kijkt u toch ook naar kwaliteit? Service? Gewenst gebruik en gebruiksgemak en levensduur? Hetzelfde geldt voor zonnepanelen. Bent u slechts op zoek naar hét goedkoopste alternatief? Zoekt u dan vooral verder. Bent u op zoek naar een goed geprijsd alternatief, én naar een bedrijf dat u persoonlijke service levert, dat louter uit prijsoverwegingen weigert in te leveren op kwaliteit? Een bedrijf dat met u meedenkt over de voor u beste oplossing op het gebied van zonne-energie? Dan bent u bij LOOGIES aan het juiste adres! Meer informatie: Offerte top kwaliteit zonnepanelen

Peter van Oers (lid van het Rotterdam ondernemersbelang)


Loogies

Ranonkeldreef 17
3355 RG Papendecht

Telefoon: 0786440042
Mail: info@loogies.nl


/ Nieuwsberichten

Wij komen graag langs!

Voor kennismaking komen we graag bij u langs, Wilt u de nieuwsbrief ontvangen of geïnteresseerd om een bijeenkomst bij te wonen? Laat het ons weten. U kunt ook bellen met 06-14049910

Met vriendelijke groet,
Pieter van Egmond, voorzitter Rotterdams Ondernemersbelang